Ragina suklusti rengsiančius švenčių stalą: kelios klaidos gali gerokai paploninti piniginę
Ypatingi lietuviškų šventinių pusryčių receptai – viskas tik iš vietinių produktų
Ši savaitė ypatinga – vasario 16 dieną švęsime Lietuvos valstybės atkūrimą. Iš ryto su visa Lietuva iškėlę vėliavas ir sugiedoję tautišką giesmę, sėsime prie šventinio pusryčių stalo. O tam, kad ir pusryčių stalas atspindėtų šią reikšmingą progą, „Lidl“ kviečia pasigaminti šventinius pusryčius tik iš kokybiškų ir savo skoniu niekam neprilygstančių lietuviškų produktų. Vasario 16-ąją atšvęskime ir patriotiškai, ir sočiai!
Lietuviška produkcija – pažįstamas ir jau mylimas skonis. Iš lietuviškų ūkių atsakingai atrenkami ir į „Lidl” parduotuves patenkantys maisto produktai: daržovės, vaisiai, pieno produktai bei kepiniai pasižymi savo aukšta kokybe, ekologiškumu ir ypatingai natūraliu skoniu. Tokiu, koks mus lydi visą gyvenimą.
Lietuviškų produktų skoniu gera mėgautis kiekvieną dieną. Tačiau per valstybines šventes tokie patiekalai atsiskleidžia naujomis spalvomis. Dieną, kai mename savo šalies nepriklausomybės atkūrimo datą, suklestėjusią valstybę ir jos kulinarinį paveldą, negalime praleisti progos ir nepasimėgauti lietuviškais produktais bei patiekalais.
Tad tinkamai pasiruoškite ir pradėkite savo dieną nuo gausių, skanių ir lietuviškų pusryčių. Ant šventinio stalo gali atsirasti ir „Lidl“ parduotuvių asortimente randama pjaustyta vytinta dešra „Pikok“, ir tradicinis „Ilzenbergo dvaro“ varškės sūris, ir laikinojoje sostinėje kepami „Naminiai“ sausainiai. O sočių pusryčių žvaigždėmis tegul tampa vaikystę primenantys varškėtukai su morkomis, žaliasis agurkėlių kokteilis ir čia pat, Lietuvoje, augintų burokėlių keksiukai.
Purūs varškės varškėtukai, menantys vaikystę lietuviškame kaime
Ant lietuviško stalo niekada netrukdavo pieno produktų, tad, galima sakyti, kad varškė yra kiekvieno lietuvio genuose. Dažnas savo vaikystės rytus prisimena su mamos ar močiutės keptais varškėtukais, kurių skonis ir tada, ir dabar atrodo ypatingas. O ypatingi jie ne tik dėl įdėtos meilės, bet ir dėl ypatingai gero lietuviškos varškės skonio ir kokybės. Šventinius pusryčius pradėkite valgydami tradicinius varškėtukus su lietuviškomis morkomis, o privataus prekės ženklo „Pilos“ Lietuvoje gaminama varškė patiekalui suteiks dar gardesnį skonį.
Varškėtukams pagaminti jums reikės:
500 gramų varškės „Pilos“
1 didelės morkos
2 didelių kiaušinių
2 valgomųjų šaukštų cukraus
200 gramų miltų
Gabalėlio sviesto „Pilos“
Grietinės „Pilos“ (pagal skonį)
Aliejaus (kepimui)
Varškėčių receptą žino tikriausiai visi lietuviai, nes jis itin lengvas ir greitas. Morkas nuplaukite, nuskuskite ir smulkiai sutarkuokite. Varškę pertrinkite per sietelį. Sudėkite morkas, suberkite miltus, įmuškite kiaušinį, įberkite cukraus ir gerai išmaišykite.
Iš gautos masės suformuokite apskritus paplotėlius ir kepkite aliejuje ant vidutinio stiprumo ugnies. Kepimo pabaigoje įdėkite gabalėlį sviesto ir dar šiek tiek pakepkite iš abiejų pusių. Patiekite su dosniu grietinės šaukštu ar namine lietuviškų uogų uogiene. Taip, kaip vaikystėje, viskas bus suvalgyta iki paskutinio kąsnio!
Lietuviška gaiva – žaliasis šviežių agurkėlių kokteilis
Sotūs pusryčiai neatskiriami ir nuo skonio receptorius atgaivinančių gėrimų. Vienas tokių – bene geriausia, ką turime iš gamtos: pavasario gaiva dvelkiantis pirmųjų šviežių lietuviškų agurkėlių kokteilis su obuoliais ir medumi.
Kokteiliui pasigaminti jums reikės:
3 obuolių
2 trumpavaisių agurkų
1 valgomojo šaukšto medaus
Viskas labai paprasta: į kokteilinę sudėkite nuplautus ir supjaustytus obuolius, agurkus bei šaukštą medaus. Įpilkite šaltesnio vandens ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Supilsčius į stiklines, metas mėgautis artėjantį lietuvišką pavasarį primenančiu kokteiliu.
Dedikacija derlingai lietuviškai žemei: burokėlių keksiukai
Savo rytą dažnas pratęs pradėti nuo sumuštinio. Tačiau šventinį rytą kartu su šeima galima išbandyti ir rečiau pusryčių meniu sutinkamą patiekalą: sodria raudona spalva pasidabinusius lietuviškų burokėlių keksiukus. Lietuviški burokėliai, vietinių gamintojų gaminama „Pilos“ pieno produkcija ir švieži agurkėliai taps tikra šventinių pusryčių stalo pažiba!
Keksiukams pasigaminti jums reikės:
3 kiaušinių
2 didelių virtų burokėlių
0,5 puodelio tarkuoto kietojo sūrio „Pilos“
0,5 stiklinės kefyro „Pilos“
1 arbatinio šaukštelio druskos
3 valgomųjų šaukštų aliejaus
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
2 stiklinių miltų
Grietinės „Pilos“ (pagal skonį)
Šviežių lietuviškų agurkėlių (pagal skonį)
Pirmiausia, nulupkite virtus burokėlius, supjaustykite ir virtuviniu kombainu sutrinkite iki vientisos masės. Dubenyje sumaišykite visus skystus ingredientus: įmuškite kiaušinius, supilkite burokėlių tyrę, aliejų, kefyrą, galiausiai ir sūrį bei viską gerai išmaišykite. Į tą patį dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius ir druską. Viską dar kartą išmaišykite iki vientisos masės.
Supilstykite masę į keksiukų formeles ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Iškepusius, patiekite su lietuviškos grietinės ir žolelių kepurėle. Ir šventiška, ir gardu!
„Drūti“ lietuviški pusryčiai – jau ant stalo. O ar sudėlioję visus rekomenduojamus patiekalus pastebite matytą spalvų gamą? Geltoni varškėčiai, žaliasis kokteilis ir raudonos spalvos keksiukai sukuria spalvingą pusryčių stalą, kurio valgiai – ne tik skanūs ir sotūs, bet ir padeda gardžiai švęsti lietuviškumą.