Lietuvos gyventojai neįsivaizduoja savo pusryčių be sumuštinių
Sumuštiniai yra populiariausias pasirinkimas pusryčių metu, rodo reprezentatyvi „Spinter tyrimai“ apklausa – kas trečias šalies gyventojas renkasi sumuštinius su juoda duona, antra tiek – su balta. Duonos gaminių pusryčių metu atsisako tik 15 proc. apklaustųjų.
Didžiausia duonos, užkandžių ir šaldytos produkcijos gamintojos Baltijos šalyse „Mantinga“ užsakymu atliktos apklausos duomenimis, sumuštinius su juoda duona dažniausiai pusryčiams renkasi vyresni, aukštesnio išsilavinimo respondentai.
„Nuo seno juoda duona yra vienas pagrindinių žmogaus valgių – jei anksčiau tai būdavo vienintelis valgis, šiandien turime kur kas platesnę įvairovę – baltą, plikytą, sumuštinių, su skaidulomis, sėklomis ar kitais ingredientais papildytą duoną“, – komentuoja „Mantinga“ naujų produktų vystymo vadovė Ramunė Puzinienė.
Ne ką mažiau populiarūs sumuštiniai su balta duona – juos renkasi 30 proc. apklaustųjų, dažniausiai vyrai, nedideles pajamas turintys apklaustieji. Pasak R. Puzinienės, tai nulemia ne tik greitas gyvenimo tempas, bet ir pusryčių pasirinkimas, pavyzdžiui, degalinių parduotuvėse ir kavinėse dažniausiai vyrauja sumuštiniai bei šviesūs duonos gaminiai.
„Apskritai sumuštiniai Lietuvoje yra itin populiarūs, jų pagaminamas kiekis kasmet auga bent po 15 proc. Šių metų vasarą fiksavome net sumuštinių rekordus – pagaminome daugiau kaip 2 mln. per mėnesį“, – sako ji.
Sumuštinių populiarumą patvirtina ir degalinių tinklo „Circle K“ rinkos vystymo direktorius Renatas Alekna.
„Degalinių lankytojai įprastai pusryčiams renkasi kavą su pienu, šviežiai spaustas apelsinų sultis, o iš sumuštinių – dažniausiai kruasanus su mocarela ir vytintu kumpiu, prancūziškus sumuštinius su kumpiu ir sūriu, čili sumuštinius su kumpiu, sūriu bei marinuotais agurkėliais. Vasarą lyderiauja trikampiai baltos duonos sumuštiniai“, – teigia R. Alekna.
Nevengia klientai pusryčiams rinktis ir vietoje verdamos avižinės košės, specialiai degalinių užsakymu gaminamo jogurto su ispaninio šalavijo (čijos) sėklomis.
Bandelės – vietoj deserto
Apklausos duomenimis, saldžius kepinius pusryčiams renkasi vos 4 proc. apklaustųjų, dar 4 proc. valgo nesaldžius kepinius. Saldžiai pusryčiauti linkę tiek vyrai, tiek moterys, o nesaldiems kepiniams pirmenybę labiau teikia moterys.
„Ko gero, kepiniai suvokiami kaip desertas, o ne kaip pagrindinis pusryčių valgis, vis dėlto mūsų pardavimų duomenys rodo, kad kruasanų, šviežių bandelių ir kitų gaminių daugiausia nuperkama dienos metu“, – sako R. Puzinienė.
„Circle K“ duomenimis, populiariausios bandelės degalinių tinkle yra su varške, obuoliais, pekano riešutais bei klevų sirupu, taip pat kruasanai su šokoladu – įvairių kepinių per mėnesį parduodama apie 300 tūkst.
Duonos gaminių pusryčių metu nevartoja 15 proc. apklaustųjų. Pusryčių išvis atsisako 12 proc.
Lapkričio 18-29 d. vykdytoje apklausoje dalyvavo 1013 respondentų nuo 18 iki 75 metų amžiaus.